Uppleva Lysekil och skärgården på sommaren

lysekil-skärgård

Jag har sedan väldigt liten spenderat minst en vecka under väldigt många somrar på västkusten och där Lysekil varit en återkommande ort som jag spenderat mycket tid på.

För mina föräldrar var det en självklarhet att åka hemifrån minst en vecka varje sommar under semester för att spendera den vid västkusten och dess härliga skärgård. Den är förvisso inte så stor som Stockholms men den är fantastisk och bjuder på en hel del annat då Kattegatt och Atlanten ligger avsevärt närmare.

Havets Hus är ett t.ex. ett exempel på vad Lysekil har att erbjuda och är ett undervattensmuseum med det marina livet som finns utanför Lysekil. Allt ifrån växter och småfisk till pigghaj hittar du här. Det är lite kul för allt man ser där finns utanför och för den som gillar att dyka så är det alltså något man kan stöta på.

Krabbfiske är väldigt starkt förknippat med västkusten då det inte finns på samma sätt i Östersjön då det är så bräckt vatten där. Att fiska krabba är väldigt enkelt och krävs inte mycket mer än att man fäster ett bete på en tråd och sänker ner det nära stenar längs kusten. Ganska kort efteråt kommer man märka om där är krabbor då de snabbt fångar upp doften av mat och beger sig ut från sina gömmor.

Nu som vuxen när jag besökt Lysekil har jag alltid föredragit att bo på något av hotellen som finns på orten. Strandflickornas Havshotell är ett trevligt exempel med fantastiskt läge precis intill havet.

Det finns massvis med bra sidor att boka och hitta hotell igenom. Jag föredrar de som skriver lite personligt om hotellen som denna hemsida gör. Visst är det trevligt när det radas om specifikationer om faciliteter och bekvämligheter på hotellen men jag har alltid gillat att kunna läsa mig till det. Dessutom finns det bara ett klick bort om man nu undrar om det där superviktiga strykjärnet finns att få 🙂

Det var något år sedan jag var i Lysekil nu och jag känner nu när vädret är så bra att jag faktiskt saknar det. Det får kanske bli att boka in en resa nästa sommar. För mig är det just på sommaren man ska vara där och om man kan så är det mycket trevligt att fira midsommar där. Kan man lyckas matcha det med gott sällskap och fint väder så har man en succé.