Ultimata guiden till rätt webbhotell

Guide till webbhotell

Efter att det senaste året ha hjälp 3 vänner välja webbhotell är det dags att skriva en guide som jag dels kan dela till de vänner som frågar men även kanske hjälpa någon annan vilsen själ där ute.

Så vad behövs ett webbhotell för? Ett webbhotell är server (dator) som står uppkopplad mot Internet dygnet runt och där du kan installera din hemsida eller blogg och där all information som bilder, e-post och inlägg sparas.

Ett webbhotellskonto hos något av de svenska webbhotellen kostar från ca 20 kronor och uppåt beroende på vilken leverantör du väljer och vilket paket du väljer.

Om du vill ha en egen hemsida och med fria tyglar att göra vad du vill så behöver du ett webbhotell och detta rekommenderas även till alla vill blogg professionellt och vill ha ett eget domännamn.

Vilket webbhotell man då ska välja beror på vad du är ute efter.

För en personlig blogg

Personlig bloggOm du vill börja blogga under eget domännamn så vill du förmodligen använda dig av WordPress vilket är det mest kraftfulla bloggverktyget du kan använda. Var dock noga med att det är en skillnad på att använda WordPress.com som är gratis bloggtjänst där man inte behöver webbhotell och WordPress.org som är det fristående och mer avancerade verktyget som installeras på ett webbhotellskonto.

Gratisvarianten rekommenderas inte om du har stora planer och med tanke på hur billigt det är idag att ha eget domännamn och ett webbhotell så finns det inga anledningar att välja gratisverktyget. Dessutom måste du betala ganska mycket för att bli fri från reklam och kunna koppla eget domännamn på gratistjänsten vilket då gör det dyrare än att välja ett billigt webbhotell.

För en personlig blogg som är ny så försök hitta ett webbhotell som erbjuder dig minst 2 GB (2 000 MB) utrymme eller mer. WordPress-installationen behöver inte så mycket men vill man ha lite olika teman, tillägg och annat så växer det snabbt till 50-100 MB. Sen vill du kunna skriva texter, lägga till bilder och kanske även ladda upp någon fil?

Vet du med dig att du ska ladda upp mycket bilder för att du kanske är fotograf eller vill ladda upp podcasts eller videos så kanske du vill satsa på ännu mer utrymme åt din blogg.

Även e-posten använder oftast detta utrymme. Så om du vill ha en e-post som namn@dindomän.se där det kanske uppstår situationer där du vill skicka stora filer så är detta också något som påverkar.

WordPress kräver inte så mycket tekniskt men vill du dubbelkolla så se till så webbhotellet kör PHP och har stöd för MySQL. Det finns i princip inga webbhotell som inte har stöd för detta.

Företagsblogg eller hemsida

Större företagshemsidor eller bloggar kräver inte nödvändigtvis mer än vad en personlig blogg gör. Däremot kanske de är mer kritiska i företagets marknadsföring och försäljning. Med andra ord vill du säkra dig om att den finns tillgänglig så mycket som möjligt. Några timmar där den är helt oåtkomlig kan vara katastrofalt om det är vid fel tid.

Rent tekniskt krävs inte mer men det kan vara klokt att satsa på webbhotell som fokuserar mer på att erbjuda företagstjänster än att erbjuda webbhotell till privatpersoner.

E-butiker har en tendens att äta mycket serverresurser så här kan det vara klokt att välja de bättre webbhotellspaketen som riktar sig till företag. Om du ska driva en e-butik så blir webbhotellet hela fundamentet för din försäljning. Det ska gå snabbt och bara fungera!

Hitta bra svenska webbhotell

Det finns ganska många svenska webbhotell att välja mellan om du vill lägga upp en egen hemsida eller blogg.

Webbhotell Lista
Hemsida webbhotelllista.se låter dig jämföra alternativ på ett enkelt sätt.

Oavsett om du är ute efter att lägga upp en privat blogg eller en företagshemsida så bör du spana in www.webbhotelllista.se som på ett tydligt vis listar svenska webbhotell och kategoriserar dem.

Du kommer också tydligt se vilka webbhotell som främst riktar sig till företag och detta märks ofta på att priserna ligger runt 200 kronor i månaden istället för att ligga under 100 kronor per månad.

Om du betalar mer kan du nästan alltid förvänta dig bättre service i form av snabb support och stabilare lösningar. Det betyder dock inte att de billigaste webbhotellen fungera väldigt bra också.

Till privatperson och personliga bloggar fungerar nästan alltid de billigaste webbhotellen väldigt bra och du får inte ut mycket mer av att välja de dyrare alternativen.

Detta kan även gälla företag som endast vill ha en sida uppe som kanske berättar om vilka tjänster som erbjuds, öppettider och annan information. Men ett företag som satsar på sin hemsida för att sälja eller locka kunder bör välja något bättre alternativ.