Svårt att hitta bästa matberedaren

Jag har varit på jakt efter en riktigt bra matberedare ett tag nu och det känns som en investering man kör till köket som ska hålla ett bra tag. För mig är det viktigt att den har en hög kvalitet, bra känsla, genomtänkt ergonomi och inte onödigt hög ljudnivå.

Sen ska den såklart ha bra tillbehör så den kan göra allt det jag vill ha men detta har gjort valet av matberedare väldigt svårt. Efter att ha läst om de bästa matberedarna så är frågan om man ska investera i en godkänd modell som ligger strax över 1000 kr eller om man ska satsa på något bättre men då också dyrare.

kitchenaid-matberdareDet man får för att gå upp i pris känns inte som utökad funktionalitet. Det jag har försökt läsa mig till om vad som t.ex. skiljer en KitchenAid matberedare mot en billigare variant från t.ex. Philips är kvalitet och inte funktionalitet.

Då kan man ju ställa sig frågan om det är värt att gå från låt säga 1500 kr till 4000 kr om du faktiskt inte kan göra något mer med matberedaren. Men valet är inte så enkelt. Garantin hos KitchenAid är mycket bättre och motorn i den kommer nästan garanterat hålla mycket längre.

Sen har man känslan där jag tror KitchenAid känns som en riktigt bra produkt som står stabilt på köksbänken medan man arbetar med den. Det är i alla fall min uppfattning av den efter att jag känt på den i en Cervera-butik. Philips modell har jag inte känt på men den ser ju onekligen lättare och plastigare ut.

Sen kommer vi till den sista betydelsefulla faktorn för matberedaren, nämligen ljudnivån. Vårt vardagsrum med TV är inte på andra sidan huset och jag kan ju se framför mig hur bakning och matlagning kan inträffa samtidigt som TV:n används. Här tror jag KitchenAids modell är betydligt bättre.

Buller och oväsen är dock svårt att mäta. Även om man skulle mäta ljudnivån så uppfattas olika ljud olika jobbigt. Ett jämnare buller är ofta mindre jobbigt även om ljudnivån är något högre än ett mer ”rasslande buller”.

Så det lutar mot att det blir en ”julklapp till mig själv” och köpa en riktigt fin matberedare som jag kan ha under många år utan att känna vemod när den ska tas fram. En riktig vän helt enkelt som kan hjälpa till att hacka grönsaker till tacos en fredagskväll eller vara en sann hjälp vid middagsbjudningar eller bakning.

Nu närmare sig ju julen också och då hade det varit extra roligt att ha en bra matberedare till hands.