Magnesium – En viktig mineral för kroppen

Magnesium vid träning

Magnesium tillhör en av de viktigaste mineralerna som kroppen behöver och detta är ingenting som vetenskapen tvekar på. Kroppen kommer sluta fungera på det sätt du förväntar dig att den ska om bristen på magnesium blir för stor.

Magnesium är kroppens fjärde mest vanliga grundämne och en mycket viktig mineral för att muskler ska fungera optimalt.

De flesta som äter en allsidig och bra kost får i sig tillräckligt med magnesium från kosten och behöver inte tillsätta något extra genom till exempel kosttillskott, men det finns undantag här med.

I denna bloggpost reder vi ut vad brist och överskott av magnesium leder till och var du kan köpa magnesium som kosttillskott om du behöver det.

Brist & Överskott av magnesium

Magnesium är en av många mineraler och tillgångar kroppen har där man vill uppnå en lagom balans. Du vill inte har för lite och du vill heller inte att kroppen ska få för mycket.

En brist av magnesium är ovanlig om du äter en allsidig och bra kost men det kan hända om du tränar väldigt hårt eller gå på hård diet. Då kan det vara bra att antingen tillsätta magnesium med föda som är rikt på magnesium eller ta s.k. magnesiumtillskott i form av kapslar.

Vid brist på magnesium och då framför allt om bristen blir för stor så kan man känna muskeltrötthet, minskad aptit och även allmänt känna sig mer trött. Magnesium är viktigt för att kroppen ska kunna använda musklerna på rätt sätt och en brist gör att du inte får samma kontroll och förmåga som annars.

Om det blir riktigt svår brist kan du också få kramper i musklerna och till sist även mentala besvär.

Effekten av ett underskott är inte bra och liknande effekter kan uppstå vid överskott. Ett överskott av magnesium är mycket svårt att få med hjälp av vanlig kost och brukar innebära att man misskött anvisningar om kosttillskott. Detta kan leda till diarré och även muskulära besvär.

Om du tillsätter magnesium i form av kosttillskott så bör du följa de anvisningarna som finns på förpackningen så att du inte tar för mycket.

Magnesium viktigt för träning

Eftersom magnesium har en viktig roll i samspelet mellan din hjärna och musklerna där det används för att överföra nervsignaler så kan en brist på magnesium göra att du inte presterar som du ska.

Under träning kan det innebära att du inte orkar lika mycket som du annars skulle och får således sämre resultat av träningen och under tävling kan konsekvenserna vara detsamma och även leda till kramper.

Magnesium används även för att omsätta näringsämnen till energi vilket är extra viktigt under aktiviteter som pågår under lång tid. Cykellopp, marathon och liknande distanser gör att det är viktigt att ha bra nivåer av magnesium i kroppen och kanske även tillsätta lite genom sportdryck under tiden.

Ett stort problem med aktiviteter som pågår under lång tid är att man svettas ut magnesium vilket gör att man bör överväga att tillsätta extra.

Tillhör man någon riskgrupp som idrottare eller som går på diet där man går ifrån vanlig kost så kan det vara smart att tillsätta extra magnesium i form av föda rik på magnesium eller genom kosttillskott.

Om du utför någon aktivitet eller tränar på ett sätt där du vet att du kanske bör ta magnesiumtillskott så finns detta att köpa från olika fabrikat. På kosttillskottguiden.nu har de sammanställt några av de mest populära produkterna som är värda att ta en titt på.