Köpa en Bullmastiff

BullmastiffDet finns flera uppfödare som man kan vända sig till om man är på jakt efter en bullmastiff. Det man bör komma ihåg är att olika uppfödare skiljer sig väldigt mycket åt och det skadar inte att vara förberedd och bra påläst om vad som förväntas av en uppfödare. Det gör det lättare för dig att ställa frågor och eliminera sämre uppfödare som kanske inte gör samma kontroller.

En valp med stamtavla tyder ofta på att uppfödaren varit seriös. Dels kan du vara säker på att valpen är renrasig och dels tyder det på att uppfödaren lagt ner tid på mamman. Det är dock inte alls säkert att mamman och pappan till valparna genomgått grundliga hälsoundersökningar och det är heller inte säkert att valparna kommer göra det.

En del veterinärbesök är givetvis obligatoriska och något du absolut inte ska vika dig för. Du vill att din valp vaccineras och märks, men beroende på ras så kan även andra kontroller vara intressant. En större hund som schäfer eller rottweiler är det väldigt viktigt att t.ex. höfterna är bra. Detta avslöjas med en röntgen och kommer skvallra om hur tidigt dessa hundar får problem. Eftersom du givetvis vill att din hund ska vara frisk så länge som möjligt och utsättas för så lite lidande som möjligt är det därför viktigt att ta reda på vad vanliga åkommor hos din ras och hur du kan försöka förhindra det.

Just Bullmastiff har generellt sätt ganska dålig statistik för HD (höftledsdysplasi) och det är inte ovanligt med C- och D-höfter. Det mäts i ett intervall från A till E där A och B räknas som normala höftleder och C-E räknas som lindrig till höggradig dysplasi. En hund med t.ex. D-höfter kan leva länge utan några större problem, men det är en onödig risk om du kan hitta uppfödare som försöker jobba för lägre HD.

Du kan hitta mer information om rasen här och vill du hitta aktuella uppfödare för Bullmastiff så gör du även det hos SKK.