Fasadputs ett måste för oss i vår

putsad fasad på husVåren närmar sig med stormsteg och vi står inför ett lite kostsamt projekt som måste genomföras. Redan förra året skulle vi egentligen genomfört en fasadputs då vi dels upptäckt att den behövs lagas på ett par ställen, men även för att tiden var kommen sedan förra putsningen.

Nu har det varit en rätt så mild vinteroch det har nog varit tur för oss då vi klarat oss ganska bra. Vi var lite rädda för att vintern skulle bli allt för hård vilket kanske hade påverkat vår fasad mer än önskat. Varför vi inte gjorde det förra året är helt enkelt en pengafråga. Vår värmepanna gick sönder och det kostade en hel del att byta vilket nästan tömde vår husbuffert.

Killen som kollade på vårt hus och gav oss en offert sa att det borde göras direkt och att vänta ett år inte var rekommenderat även om man medgav att det förmodligen inte skulle innebära problem om vi inte hade otur. Ibland får man helt enkelt ta lite risker och denna gången gick det bra.

Nu i mars så kommer en firma i Stockholm att utföra fasadputs av vår villa och även laga de sprickor som uppstått i fasaden. Priset verkar riktigt bra och det känns tryggt för oss att det är fastpris på jobbet så vi lättare kan planera.

När vi kollade på hus att köpa hade vi först bestämt för att köpa ett tegelhus som kräver betydligt mindre underhåll. Men när vi såg annonsen för detta så beslöt vi oss ändå för att gå på visning trots att det var putsad fasad och tur var nog det. Vi föll båda för planlösningen och läget och efter att ha tittat på 5-6 hus insåg vi att det förmodligen var ett klipp. Ska man inte bygga hus själv så kan man helt enkelt inte få allting precis som man vill.

Att nu i efterhand byta från en putsad fasad till tegel är en dyr process som förmodligen inte är värt jobbet. Så vi får helt enkelt räkna med att vår putsade fasad behöver underhåll då och då och sätta av pengar för det så det är snabbt fixat när det väl behövs.