Betalningsanmärkning inget hinder för smslån

dyr-manad

Det är rätt attraktivt att låna pengar snabbt när lönekontot sinar i dyra månader som december och januari. Smslån och snabblån är två låneformer som kommer upp för mig som tänkbara alternativ men det är lätt att det blir väldigt dyrt.

En sak som förvånade mig lite när jag tittade runt på olika smslån var att det fanns en hel del alternativ där det går att få smslån med betalningsanmärkning. Det är ju inte konstigt om folk hamnar i problem om de redan haft betalningsanmärkningar och dessutom kan ta nya dyra krediter och lån.

Att samla på sig upprepande betalningsanmärkningar och ändå kunna få låna pengar är något som är konstigt för mig. Deras kreditvärdighet måste vara extremt lågt. Jag kommer ihåg när jag för ett antal år sedan ville låna 50 000 kr till en bil av banken. Jag hade inga andra skulder, fast anställning på 100% men de tyckte ändå att marginalerna var för små för ett sådant lån.

Men visst kan jag se att man vid tillfällig ekonomisk knipa kan samla på sig en betalningsanmärkning så jag kanske inte borde vara allt för chockad över att det går. Skulle flera räkningar den månaden gå till Inkasso och sedan till Kronofogden så får man ju ett antal anmärkningar även om man kan lösa allt direkt då.

Jag misstänker att låneföretagen inte tar allt för stora risker med smslån då summorna är så små. De flesta lånar antagligen mellan 1000 – 3000 kr.